Magazyn architektoniczny : Wniosek o budowę Biblioteki Tsinghua / Kokaistudios

Dzięki uprzejmości Kokaistudios Kokaistudios ogłoszono niedawno zwycięzcę konkursu na nową bibliotekę prawniczą Tsinghua University znajdującą się w Pekinie w Chinach.
Proponując refleksję nad rolą pustki w kształtowaniu funkcji i programów w budynku, ich projekt określa jednocześnie jej relacje w swoim otoczeniu.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Cyrkulacja i przestrzeń publiczna, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, są połączone w innowacyjną sekwencję.
Miejsc ., spójnego kontinuum brył i pustek bezpośrednio zainspirowanych tradycyjnym miejskim dachem Domów Dziedziniecowych, charakterystycznych dla Pekinu.
W ramach proponowanej lokalizacji trzy nowe budynki wielofunkcyjne znajdują się wokół placu publicznego, centrum systemu nowych zatopionych ogrodów i zewnętrznych połączeń dla pieszych zapewniających dostęp do budynków.
funkcje publiczne zlokalizowane w piwnicy i na parterze.
Dzięki uprzejmości Kokaistudios Inside the Library of Law, program jest podzielony na trzy główne obszary funkcjonalne, pionowo zorganizowane zgodnie z rosnącym wymogiem prywatności: sale lekcyjne i studenci.
obiekty znajdują się na niższych piętrach, Biblioteka w centrum, a nauczyciele.
Laboratoria i Instytut Badawczy zajmują trzy najwyższe piętra, otwarte wokół ogrodu na dachu.
Dzięki uprzejmości Kokaistudios Ten wewnętrzny system pustek i przestrzeni publicznych wyrażony jest jako ciągła i ciągła sekwencja otworów wykutych w kamiennej, modułowej elewacji budynku biblioteki prawnej.
Dzięki uprzejmości Kokaistudios Architekci: Kokaistudios Lokalizacja: Pekin, Chiny Zespół projektowy: Filippo Gabbiani, Andrea Destefanis, Pietro Peyron, Li Wei, Qin Zhantao, Daniel Ding Klient: Tsinghua University Powierzchnia: 20 000 m2 Konkurs: grudzień, 2011
[podobne: zabezpieczenie wykopu, montaż smt, wzorcowanie mierników ]

Powiązane tematy z artykułem: montaż smt wzorcowanie mierników zabezpieczenie wykopu